18-08-07

het listig plan

wat voorafging : ten derde male flits de mysterieuze Kaukasiër de tegenstand voorbij op de Tpssywhhcoh, vader Garaint bedent een listig plan.

HET LISTIG PLAN

OFSCHOON papa Geraint de passie van zijn zoon voor dit dwaze continentale tijdverdrijf nooit had aangemoedigd, en hij er zelfs afkerig tegenover stond, had hij zich tussen de braambosjes op de flanken van de Tpssywhhcoh verscholen, om vandaar uit het hele gebeuren met een verrekijker aandachtig gade te slaan. Zijn vaderhart bloedde bij het zien van zijn lijdende zoon, de laffelijke manier waarop die schurk van een Shhrlock van zijn inspanningen profiteerde en de vernederingen hem door die snoodaard uit Kaukasië aangedaan.
Na de derde doortocht over de Tpssywhhcoh kroop hij uit zijn schuilplaats, klopte de braambessen van zijn zondagse kostuum en wandelde doodgemoedereerd op het melkmeisje Vllnwhha af dat zich genoeglijk in het malse graskant had genesteld.

'Mooie dag, is het niet?', sprak vader Geriant.
'Inderdaad, het is', antwoordde het melkmeisje beleefd.
'Op Sint Tysillio's naamfeest is het altijd prachtig weer, dat zal je zien'.
Vllnwhha verslikte zich bijna in haar grassprietje.
'Ik vraag u pardon, mijnheer Geraint, Sint Tysillio's dag, dat valt toch op de eerste zondag van augustus, is het niet?'.
'Dat is inderdaad Vllnwhha, behalve in de jaartallen waarin het getal vier voorkomt. Je weet toch waarom dat zo is, meid?'
Het arme melkmeisje was helemaal van haar melk en stond op het punt om haar tranen de vrije lopen te laten.
'Omdat Sint Tysillio geVIERendeeld werd door de Engelsman, snap je?'
'Mijn vader zal me vermoorden als ik niet aanwezig ben bij de rode grot van Sint Tysillio';
'Geen nood', glimlachte Timotheus de listige. Uit zijn picknickmand viste hij een grijze lap stof.'
'Ga je omkleden in de braambossen, trek je boetekleed aan en vertrek als de bliksem naar de rode grot.'
'Ik kan nooit meer op tijd zijn', jammerde het melkmeisje, 'de dienst voor Sint Tysillio begint immers om twee uur stipt, is het niet?
'Dat is, behalve op de jaartallen waarin een vier voorkomt, dan start de gebedsdienst om vier uur. Je weet toch waarom...'
Het meisje zat inmiddels allang in de braambossen om haar boetekleed aan te passen.
'Geef mij maar je mooie zomerjurk, kind, die hou ik wel voor je bij.'
'U bent een edel en nobel mens, mijnheer Geraint, ik zal voor uw en uw dierbaren hun zielenheil bidden tot de Heilige Tysillio.'

TERWIJL het domme kind aan de horizon verdween, hees Timotheus zich in haar vrolijke zomerjurk, vleide zich neer in het malse gras en kauwde op een grassprietje.


'En nu is het tussen jou en mij, bolsjewiek', mompelde hij.

21:07 Gepost door fan van Welsche Wielergod in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: timotheus, tysillio, vllnwhha |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.